Een fotograaf die gespecialiseerd is in het vastleggen van de emotionele – lees: menselijke – kant van dieren. Tim Flach is wereldberoemd om zijn foto’s waarop hij stemmingen, uitdrukkingen en poses van dieren vastlegt op zo’n manier dat we de natuur met andere ogen bekijken.

Met zijn nieuwste boek “Endangered“, dat hij samen met zoöloog Jonathan Baillie maakte, probeert Flach de lezers ervan te doordringen wat hun impact is op de levens van deze dieren en wat het voor hen zou betekenen wanneer deze dieren zouden verdwijnen.

Flach fotografeerde niet alleen de dieren, maar ook de landschappen waarin ze leven.

Hij lag niet alleen dagenlang in de bevroren sneeuw om de zeldzame Siaga antilope op de gevoelige plaat vast te leggen, of zwom tussen haaien en hippo’s, maar schoot ook in dierentuinen – in door mensen gecreëerde settings.

Flachs dieren zijn stuk voor stuk ernstig bedreigd en moeten wijken voor onze steden en landbouwgrond. Maar met deze biotopen vernietigen we de enige plekken op aarde waar dit soort dieren kan leven.

Bekijk onze favoriete selectie uit het boek van Flach en Baillie.


Pangolins worden zeer ernstig bedreigd als gevolg van de illegale handel. Deze jonge pangolin hangt aan zijn moeders staart.

Foto: Tim Flach

Nijlpaarden worden gejaagd om hun vlees en ivoor

Foto: Tim Flach

Makikikkers zijn de amfibische slachtoffers van klimaatverandering.  Zo worden ze niet alleen ernstig bedreigd door een woekerende schimmel binnen het tropische regenwoud, hun eitjes komen te vroeg uit omdat de diertjes heel gevoelig zijn voor temperatuursveranderingen.

Foto: Tim Flach

Ploegschaarschildpadden behoren tot de meest zeldzame schildpadden ter wereld. De exemplaren op de foto zijn onderdeel van een fokprogramma in een natuurreservaat.

Foto: Tim Flach

Tot 1962 dacht iedereen dat de Yunan stompneusaap uit China uitgestorven was. Het diertje leeft nog in enkele kleine en geïsoleerde populaties.

Foto: Tim Flach

Vuurvliegjes leren ons weliswaar veel over bioluminescentie, lichtvervuiling en ontbossing vormen ernstige bedreigingen voor deze lichtgevende diertjes.

Foto: Tim Flach

De Filipijnse overheid schakelt inheemse volkeren in om stropen tegen te gaan en om de bossen waar de Filipijnse adelaar leeft, te herplanten.

Foto:  Tim Flach

De Afrikaanse witruggier is een nuttige vogel. Door kadavers op te ruimen voorkomt de gier niet alleen de verspreiding van ziekten, aan de vogel zien boswachters of er gestroopt wordt. Stropers vinden dat niet leuk en vergiftigen de kadavers die ze achterlaten zodat gieren voortaan hun aanwezigheid niet meer verraden.

Foto: Tim Flach

Het extreem schuwe sneeuwluipaard verliest zijn habitat nu de Himalaya steeds warmer wordt en het de boomgrens verder opschuift.

Foto: Tim Flach

De Saiga antilope is er al sinds de ijstijden en overleefde de wolharige mammoet en de sabeltandtijger. Ziekte en stroperij doen het dier nu de das om.

Foto: Tim Flach

Vroeger was de 5 meter lange Beloegasteur een algemene verschijning in de Zwarte en de Kaspische Zee. Nu zijn ze verdwenen. En de kleintjes die er nog zijn worden overbejaagd om hun kostbare eieren.

Foto: Tim Flach

Sudan, de laatste mannelijk Noordelijke Witte neushoorn ter wereld.

Foto: Tim Flach

Onlangs ging een andere foto van Sudan, geschoten door bioloog Daniel Schneider, viraal. Ook op die foto keek Sudan treurig naar de grond.

"Zo ziet uitsterven eruit. Dit is de laatste mannelijke Noordelijke Witte Neushoorn," twitterde Schneider. "De laatste. Komt nooit meer terug."